Kursstart for talentskolen 2019/2020
- Hva forventer vi av en leder? Du må tørre å lede - og å snakke med folk! Slik innledet Bjørn Risa foredraget sitt på første kurskveld for studentene på Talentskolen 19/20. De 15 håndplukkede og forventningsfulle talentene samlet i Rongarenlokalet hos Risa 17. oktober for oppstart på årets Talentskole, satt med spissede ører når eier talte og fortalte. - Vi skal bygge ledere som er trygge og gode i felten, sa han, og understreket viktigheten av å ha gode ledere som skjønner sammenhengene i bedriften, og forstår betydningen av å gjøre ting på "Risa-måten." Og med den samme rolige tryggheten han ønsker hos sine ledere, forklarte han forsamlingen hva "Risa-måten" innebærer, blant annet hvordan pliktoppfyllende og konsekvent bruk av interne systemer som Ditio (daglig timeregistrering) og Matrix (daglig sjekk på maskiner) er med på å gjøre arbeidsdagen enklere, tryggere, mer effektiv og mer lønnsom.
- Talentskolen pågår over 17 kvelder og målet er å gi talentene innblikk i de ulike verdikjedene som er i Risa, forteller Torill Sigurdsen, personalsjef i Risa. Hele lederteamet deltar på undervisningssiden i Talentskolen, men Torill holder i trådene. - Kvalitetsstempelet Ekta vare skal skinne gjennom i alt vi gjør. Da trengs det kompetanseheving, og talentskolen er en viktig del for å oppnå dette. Skolen skal gjøre gjøre folk tryggere og mer bevisste i sin rolle hos Risa, samtidig som de stiller bedre rustet til forhandlinger. Målet er at alle våre ansatte skal få mulighet til å utvikle seg i bedriften.
Forventningene til de utvalgte er høye, og etter endt kurs skal kursdeltakerne avlegge eksamen, hvor man gjør en 8-10 minutters presentasjon av prosjektet; PowerPoint og det hele.
Så hvilke forventninger har så Talentskolens elever?
- Jeg har forventninger om å få mer kompetanse på de feltene bedriften jobber innenfor, og gå mer i dybden. Videre håper jeg å få bedre innblikk i organisasjonen, også de delene jeg vanligvis ikke har så mye med å gjøre, sier Veronica Hauge. 29-åringen fra Lye er prosjektingeniør i Risa, og jobber til daglig i E01
prosjektet, bedre kjent som "Sykkelstamvegen E39" mellom Sandnes og Stavanger. Hun er utdannet Master of Science fra petroleumsteknisk linje på Universitetet i Stavanger, og har tidligere jobbet for bore-entreprenøren Archer.
- Jeg er egentlig boreingeniør, og var en av de mange som ble nedbemannet under oljepris-krisen i 2015, forteller hun. De neste par årene var hun innom et par plasser, før hun i 2018 kom til Risa. - Jeg hørte om jobben via kjentfolk, og hadde egentlig fått en stilling i resepsjonen, forteller hun.
- Et kvarter ut i opplæringen første dagen, ble jeg oppgradert og fikk jobb som prosjektingeniør! Siden har hun ikke sett seg tilbake, og ifølge Toril Sigurdsen, var hun et naturlig valg for Talentskolen.
Et annet naturlig valg var Glenn Hobberstad fra Varhaug. Den 29 år gamle maskinføreren er til daglig å finne i en hjulmaskin, sist sett på prosjektet på Hana. Også han har forventninger om økt kompetanse, og mer helhetlig kjennskap til bedriften. I motsetning til Veronica, er det ingen tilfeldighet at han er hos de røde
på Nærbø.
- Det har visst vært meningen hele tiden at jeg skulle jobbe i Risa, smiler han. - Jeg kom hit først som lærling i 2006 og ble her i fem år. Siden havnet jeg i Rennesøy Stein, men har vært innleid til Risa så og si hele tiden, før jeg ble fast ansatt her i 2016! Han vil ikke si så mye om personlige lederambisjoner, men ser særlig fram til den delen av skolen som tar for seg forhandlinger. - Det blir spennende, sier han.