Sanering mellom himmel og hav
Graver ved graver. Prestaveien-grøften går rakt gjennom kirkegården ved Åkra kirke.
Prestaveien kloakksanering i Karmøy kommune byr på utfordringer, men er godt i rute. Dette melder Alf Olav Sætre, Prosjektsjef i Risa på Haugalandet.
Den 47 år gamle karmøybuen har vært i Risa i to år, og kom til bedriften etter 19 år i Vassbakk & Stol, og kjenner lokalt terreng og grunnforhold bedre enn de fleste. Med seg på laget har han en annen lokal kjentmann med bakgrunn fra samme selskap, anleggsleder Håkon Wold Vea, en 40-åring fra Vea.
- Dette er vår første etappe på Prestaveien kloakksanering, og jobben skal etter planen pågå fram til starten av juli. Da har vi gravd omkring 1.000 meter grøft, sier Alf Olav. - Mens bredden varierer fra halvannen til fire meter, og dybden varierer fra to til syv meter, skyter Håkon inn. - I grøftene skal det legges tre forskjellige rør, pluss pumpeledning for kloakk. Tilsammen nesten 3.000 meter med rør. I tillegg støper vi to spesialkummer og en pumpekum, sier han. - Det hele blir litt mer spennende av at grøftene utføres 100 prosent i skjellsand, ettersom vi befinner oss i et tettsted som i sin helhet er bygget på tidligere havbunn, sier Alf Olav. - Det betyr at grunnen er ustabil, og veggene siger sammen med det samme det blir for tørt eller for vått. Samtidig er grunnvannstanden på rundt to meter under bakkenivå. Han forteller at man for å bøte på dette, har tatt i bruk et Wellpoint pumpesystem: - Seks meter lange, hule spyd bankes ned i bakken, kobles opp med slanger, og så går pumpene kontinuerlig for å holde vannet ute.
Til tross for dette må man bruke såkalte grøftekasser og stålspunt. Førstnevnte er nærmest stålkasser uten bunn og med variabel bredde, som man setter ned i grøften - eller graver gjennom - for å sikre at veggene ikke faller inn mens folk jobber på bunnen. Stålspunt er 12 meter lange, profilerte stålplater som bankes ned i bakken og fungerer som vegg som holder massene stabile. Ifølge Alf Olav skal man bruke rundt 6.000 kvadratmeter med spunt på denne jobben, inkludert de 17 meter dype spuntene som bankes ned rundt den tidligere nevnte pumpekummen.
- Så har vi en annen liten utfordring i tillegg, smiler han. - Jobben gjøres stort sett inne på en kirkegård, med Åkra kirke på den ene siden, og gravplass og kapell på andre siden. Dette gjør at vi må vise ekstra hensyn, både på støy og støv, sier han, og påpeker at lokasjonen medfører at man utviser særlig respekt for omgivelsene. - Også den delen av grøften som ikke er på kirkegården, medfører at vi må ta noen ekstra hensyn, da den grenser mot både skole og barnehage. Nærværet av skole- og barnehagebarn skaper noen logistikk- og sikkerhetsutfordringer, men vi har bra systemer, så dette er under kontroll, sier han.