IVAR Vannledning
Sommeren har vært fantastisk fin er svært fornøyde med framdriften så langt og det har gitt oss en kanonstart på dette prosjektet.
På brakkeriggen i Neseveien på Ålgård møter jeg Johannes Olsen, Gudmund Kvia og Kato Skrettingland.
En kritisk operasjon var å krysse Timevegen, men det gikk veldig bra og vi brukte mindre tid enn kalkulert. Denne sommeren har vi kryssa myrer og bekker, og til jul vil vi være cirka halvveis av 6300 meter med 1400 mm vannrør.
900 meter av ledningen skal legges under vann. På det dypeste er det 12 meter. Her sveises hele lengden av røret sammen og deretter fylles det med vann og senkes ned. For hver 15. meter legges et betonglodd på fire tonn.
Ingrid Nordbø, administrerende direktør i IVAR IKS, satte den 3.06. det offisielle spadetaket med å sikre forsyningen av rent drikkevann i regionen. Med det ble arbeidet med den nye hovedvannledningen satt i gang. Kostnadsrammen er på 1,35 milliarder kroner.
Seks kommuner skal hovedvannledningen gjennom før den er framme i Tjensvollbassenget i Stavanger. Den nye ledningen vil ligge parallellt med den gamle.
Nordbø sier det er godt å være i gang med arbeidet om å sikre vannforsyning inn mot byområdet.
Alle anleggsmaskiner og biler som utfører arbeid i anleggsområdet eller transporterer masse til/fra anlegget skal være fossilfrie. Unntak for kravet er vare- og personal transport.
Entreprisen er delt opp i flere prosjekt. Risa skal legge rør fra Langevann til Fjermestad. Her er det bekker myrer og vann som skal passeres.
Deler av vassdragene er mulig gyteområder for laks og sjøørret og innebærer at vi som entreprenør har strenge krav i forhold til utslipp av sedimenter til vassdrag.
Vi har derfor fått en begrensing når det gjelder senkning av rørledning i Edlandsvannet. Dette arbeidet skal utføres i tidsrommet mellom 15. juni og 30. september for å redusere belastning på fiskeyngel. Edlandsvannet er en del a v Figgjovassdraget som er lakseførende.
Det fine været i sommer har gjort at vi har fått unna mye av de utfordringene vi stod overfor. Dersom vi hadde fått mye nedbør, hadde saken vært en helt annen. Nå har vi kunnet jobbe i myrområder uten store problemer. Vi har gitt gass nå når forholdene har vært optimale og ligger dermed godt an i prosjektet, sier Kato Skrettingland. Gudmund og Kato var med og la den første vann ledningen for IVAR på mellom 1996 og 1999.