anette wold

Lærlinguken 2022

anette wold
Lærlinguken 2022

En gang i året er det storinnrykk på Eikeland gård. 60 lærlinger fra konsernet treffes for å bli kjent, lære og ha det kjekt.

Det er en fin blanding av nye og fjorårets lærlinger som er samlet. På lærling uken stiller ledelsen og forelesere utenfra. I år var det Harald Minge, lederen for Næringsforeningen i Stavanger som åpnet første dag av årets lærling uke. Lærlingene ble fortalt at de hadde vunnet i Lotto. Det å få lærlingplass i Risa er en god start.

Det er mangel på folk i bransjen så derfor er det viktig for Risa å rekruttere lærlinger som vi kan satse og bygge videre på, sier Vidar Skarås opplæringsleder. Det første vi ser etter er engasjement, har de det kan vi lære dem resten. Lærlinguken er viktig for oss, da får vi en anledning til å bli bedre kjent med alle lærlingene våre. Lærlinguken går over tre dager fra onsdag til fredag med både faglig og sosialt innhold.

Etter første dag med undervisning, HMS runde og mye informasjon avsluttes dagen med lek og moro. Lærlingene blir delt inn i grupper og de konkurrerer i forskjellige øvelser. Det er god stemning på gården og første dag av lærlinguken er vel gjennomført.

Dag to startet før soloppgang med tur til Risatoppen. Det var godt humør og stort engasjement helt til topps. Lærlingene spiste frokost på toppen og fikk med seg soloppgangen før turen gikk ned igjen til gården for faglig påfyll. Ole Johan Netland anleggsleder og Nils Arne Nilsen Stueli stikningsingeniør tok turen fra Sirdal for å ha gjennomgang av prosjektene i Sirdal, noe som var veldig interessant.

Dagen ble avsluttet i pizzahuset hvor lærlingene fikk servert knallgod italiensk pizza av Bjørn og Kirsten med Karpe Diem på full guffe i høyttalerne. Det ble laget over 100 pizza denne kvelden.

Siste dag av lærlinguken fikk vi besøk av flere leverandører som stod på stander og lærlingene fikk omvisning i Risamuseet. På slutten av dagen hadde vi premieutdeling på ulike konkurranser som ble gjennomført gjennom uken. Det ble også kåret tre lærlinger til EKTA VARE. De har bidratt godt både faglig og sosialt, kommet FØR tiden, vært engasjert og ytet det lille ekstra.

Etter en kjekk og innholdsrik uke med perfekt værforhold er det en fornøyd gjeng som drar fra Eikeland gård.

Emeli Vigre,
lærling i kontor og administrasjonsfaget

Emeli Vigre er det stor mulighet for å treffe i resepsjonen til på Risa. Hun valgte å starte som lærling etter endt påbygg i videregående. «Jeg var litt skolelei og tenkte at dette var noe for meg og jeg har ikke angret. Jeg ble utrolig godt tatt imot og fikk være med på dametur før jeg begynte som lærling.» Målet er helt klart jobb i Risa når læretiden er over.

Noah-Andreas Karlberg,
lærling i anleggsmaskinførerfaget

Noah-Andreas kommer fra Bjerka i Nordland og hadde den lengste veien. Han skulle egentlig bli skogsmaskinoperatør, men en torsdag tok han en telefon til Vidar og på mandag fikk han to uker med utplassering og etter det fikk han tilbud om læreplass i Risa. «Jeg trodde først ikke at det var sant når jeg fikk vite opplegget Risa hadde for lærlingene. Jeg har blitt tatt veldig godt imot,» sier Noah.

Gunnar Tunheim,
lærling i vei- og anleggsfaget

Gunnar Tunheim fra Bryne tar fagbrev over tre år i vei- og anleggsfaget. Han har alltid definert seg som en "Risagutt" og hatt et ønske om en gang å jobbe i Risa. «Fra jeg var liten har jeg vært med far på jobb i Risa der han var formann, da var det naturlig for meg å starte her,» sier Gunnar.

Erlend Gjesdal,
lærling i veidrift og veivedlikeholdsfaget

Erlend har gått VG1 på Bryne og VG2 Øksnevad VGS. På øksnevad gikk han anleggsteknikk hvor mange av de han gikk på skolen med skulle gå ut i lære som maskinfører, noe han også tenkte, men så fikk han prøvd utplassering i Risa i veidrift og vedlikehold og da ble det en kursendring. Dette har vært full klaff så langt. Det er helt nytt lærefag og han er den første i Risa som er lærling i faget. Grunnen til at det ble Risa for Erlend er som så mange andre at han var utplassert hos oss. I dag treffer vi han på jobb sammen med Jørn Salte i Hommersåk hvor de jobber på Høgsfjordkontrakten. Jobben går ut på vedlikehold og rydding på og langs veien. Det går i klipping av rabatter, plukking av søppel eller rydding i veikanter.