Risa energi
DE SISTE 3 ÅRENE HAR RISA SATSET BEVISST PÅ Å KOMME SEG INN PÅ ENERGIPROSJEKTENE.
Jeg så at det ville komme mange og store utbygginger i forbindelse med kraftutbygginger her i regionen, derfor satset vi bevisst på dette markedet for 3 år siden. Vi hadde et mål om at 15% av omsetningen vår skulle komme fra dette segmentet. Det har vi oppnådd allerede nå, sier en stolt administrerende direktør Trond Viding Tvedt. Men vi kan ikke stoppe her i Rogaland, vi vil være med i andre deler av landet. Vi har i disse årene opparbeidet oss en kompetanse på dette området som vi vet det blir satt pris på.
Disse jobbene er ikke bare avgjort på pris. Det er typisk 60-70 % på pris, resten går på HMS. Det betyr at vi må være på pallen når det gjelder pris, men vi vil være best på HMS.
KVILLDAL
Statnett samarbeider med den engelske systemoperatøren National Grid om en kraftforbindelse mellom Norge og England. Prosjektet planlegges medlandingspunkt i tilknytning til Norges største kraftverk Kvilldal, og med en kapasitet på 1 400 MW. Prosjektet kan stå ferdig mellom 2017 og 2020, og blir verdens klart lengste sjøkabel.
Her bygger Risa 3 rasvoller for å beskytte anlegget mot ras fra de stupbratte fjellsidene. Den største av disse vollene er 180 meter lang og 18 meter høy på midten. Disse vollene skule vært ferdige i mai 2017, men pga full stopp i desember og tre måneder framover så blir det utsettelser.
Maria Refsland som jobber som prosjektingeniør er fornøyd med fremdriften og at de kunne feire 1 år uten skadefravær. Her jobber vi i høyden og det er stort fokus på HMS.
Den største utfordringen er lastehøyden på vollen. Det fikset vi med en spesialmaskin med ekstra lang arm. Det er et tidkrevende arbeid når det skal legges geonett for hver 50 cm. Denne vollen er laget med mye håndemakt. Det har faktisk aldri blitt bygget en rasvoll på denne måten før.
LYSEBOTN
Statnett er i gang med å bygge neste generasjon sentralnett. Et viktig tiltak på veien mot dette målet er å øke kapasiteten i ledningsnettet og på stasjonene ved å oppgradere fra dagens 300 kilovolt til 420 kilovolt. Risa har grunnarbeidet på trafostasjonen i Lysebotn. Her skal det planeres ut et området på 28,5 mål og akkurat nå holder vi på med å sette opp en stor forstøtningsmur med Recon blokker levert av Sandnes og Jærbetong. Dette er en del av en rasvoll som skal beskytte anlegget til Statnett. 2500 blokker blir fraktet med lastebil over fjellet og ned de 27 svingene til Lysebotn. På grunn av vektbegrensning på veien så kan det ikke fraktes mer enn 25 tonn med blokker pr last. Muren blir 240 meter lang og 9,20 meter på det høyeste. Det blir lagt opp lag på lag med masse og geonett, nærmere bestemt 46 lag. Denne jobben gjøres for å beskytte mastene.
For tiden har Risa 15 arbeidere, 4 lastebiler, 3 gravemaskiner, 1 hjullaster og 1 vals i gang på anlegget.
I tillegg til muren jobbes det nå med massetransport. Det kommer 24 båtlaster med fjellmasse fra Dirdal til sammen 30.000 m3.