Markusløpet
Markus Åsbø ble bare 17 år gammel. I 2019 døde han av akutt leukemi. Dette er bakteppe for Markusløpet som etter en litt tung start ble arrangert for første gang på Nærbø i 2021.
Det var Thea, lillesøster til Markus som hadde ideen om å gjøre noe for å hedre storebroren. En dag da hun og mor (Kristine Åsbø) var ute og kjørte, sa Thea noe som startet en tanke om å gjøre noe for barnekreftsaken. Thea som da var 13 år, mente at det var altfor lite kjent at gullsløyfa er symbolet for barnekreft. «Vi i familien snakket videre om dette rundt middagsbordet og ble enige om at vi ville gjøre noe» sier mor til Thea, Kristine Åsbø. Et gullsløyfe-løp til minne om Markus var ideen som vokste fram.
Når en skal arrangere noe slikt må det planlegges godt og en trenger hjelp fra noen som har gjort dette før. Silje Askvik, som jobber i Risa, Christine Tjensvoll og Rebecca Engelsvoll ble spurt om de kunne tenke seg å gi en hjelpende hånd. Svaret gav seg selv, dette ville vi være med på, sier Silje. Senere kom Mette Våland og Merete Faret også med i komiteen. Dette var en komite som hadde kompetanse på mange forskjellige områder og som var til stor hjelp både under planleggingen og gjennomføringen av løpet.
På grunn av pandemien måtte vi avlyse første forsøket på å arrangere løpet og det var tungt og måtte innse at det ikke var mulig å få det til i fjor, sier Silje. Men i 2021 var det endelig mulig å få det til. Og for en mottagelse det ble! 500 deltagere stilte opp i de tre løypene som henholdsvis var 3, 5 og 10 kilometer lange. Fra Risa stilte 20 ansatte i løpet og viste godt igjen i røde t-skjorter. Risa var og med å støtte arrangementet økonomisk og det var god støtte fra kollegaer og ledelsen i Risa, sier Silje.
Resultatet ble 400 000 kroner til kreftsaken. Disse pengene ble fordelt likt mellom Kreftomsorg Rogaland og barnekreftavdelingen ved Rikshospitalet som skal bruke pengene på barnekreftforskning.
«Den hjelpen som vi fikk i en vanskelig tid fra Kreftomsorg Rogaland var helt enorm og det betydde veldig mye for oss. De kom hjem til oss og de fulgte opp på alle måter. Markus var veldig opptatt av at ikke andre barn skulle oppleve det samme som han, så derfor går halvparten av midlene til barnekreftforskningen på Rikshospitalet,» sier Kristine Åsbø.
«Jeg husker godt følelsen da vi stod ved Jærmuseet og var i gang med løpet. Det som skjedde på scenen med sang fra Mari Bølla og alle de som var med og sprang.» «Vi svever ennå etter denne opplevelsen der så mange var med og bidrog og vi gleder oss veldig til neste års Markusløp» sier Kristine Åsbø.